Najlepsza dieta na zgubienie mięśnia piwnego
Mianem „mięśnia piwnego” określa się stan otyłości brzusznej u mężczyzn. Odkładanie się nadmiaru tkanki tłuszczowej akurat w okolicach brzucha, jest związane z procesami metabolicznymi i czynnikami genetycznymi odróżniającymi kobiety od mężczyzn. Bez względu na pochodzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej na brzuchu, ważne jest rozpoczęcie walki z tym stanem. Otyłość określa się mianem choroby, w związku z czym istnienie „mięśnia piwnego” stanowi bezpośrednie zagrożenie dla całego organizmu i może przyczynić się do powstania wielu poważnych chorób – cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, problemy z układem krążeniowym, te z kolei nieleczone lub niewykryte mogą prowadzić do śmierci.
Aby przeciwdziałać istniejącemu stanowi chorobowemu, należy podjąć przede wszystkim kroki dążące do uświadomienia osobie otyłej, że zmiana jest dla niej konieczna. Często bowiem bagatelizuje się ten problem, uważając go za znikomy oraz powszechny wśród społeczeństwa. Jest to błędne myślenie, które sprawia, iż otyłość jest chorobą cywilizacyjną. Jak z każdą chorobą, należy ją leczyć. Najskuteczniejszymi metodami jest oczywiście odpowiednie zbilansowanie diety oraz aktywności fizycznej, które pozwolą ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, a także „zużyć” istniejący już materiał zapasowy. Przede wszystkim należy wspomnieć, że jeden kilogram tkanki tłuszczowej, to siedem tysięcy kalorii. To oznacza, że potrzeba ograniczyć w danym czasie siedem tysięcy kalorii, żeby zużyć posiadany materiał zapasowy. Oczywiście nie można doprowadzić do głodzenia się, bo da nam to więcej problemów. Racjonalnie, dzienną dawkę kalorii można obniżyć maksymalnie o tysiąc w stosunku do naszego indywidualnego zapotrzebowania. A to wymaga czasu, by doprowadzić do spalenia zalegającej na brzuchu tkance tłuszczowej. Niestety, podczas otyłości, nie można wykonać nagłego skoku w ciągu trzech miesięcy o kilkanaście kilogramów. To mogłoby prowadzić do powstania chorób, a także zaszkodziłoby znacznie organizmowi.
W kwestiach technicznych dotyczących diety, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim jakość i ilość spożywanych produktów. Powinno się zrezygnować z potraw smażonych , grillowanych, tłustych, na rzecz gotowanych i chudych. Również istotna jest podaż węglowodanów w stosunku do białek i tłuszczy, gdyż one powinny stanowić co najmniej połowę dostarczanych dziennie składników odżywczych. Wbrew powszechnej opinii, należy spożywać tłuszcz. Nie da się go wykluczyć całkiem z diety, bo doprowadzi to do rozchwiania fizjologicznej homeostazy organizmu. Bardzo ważne jest zrezygnowanie ze spożywania cukrów prostych – słodycze, słodziki, a także produktów o wysokim indeksie glikemicznym, gdyż one w procesie metabolicznym są często przetwarzane w tkankę tłuszczową.